«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράστηκε την τεχνογνωσία και εμπειρία του στο 34ο Συμπόσιο Παιδικής Κακοποίησης στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ

03 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Huntsville / Αλαμπάμα, 2 Απριλίου 2018

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράστηκε την τεχνογνωσία και εμπειρία του στο 34ο Συμπόσιο Παιδικής Κακοποίησης στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ

Το 34ο Διεθνές Συνέδριο για την Παιδική Κακοποίηση διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας για Παιδιά των ΗΠΑ στο Huntsville στην Αλαμπάμα από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2018 με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων στον τομέα της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης από όλον τον κόσμο. Το Συνέδριο φιλοξένησε περισσότερα από 160 εργαστήρια που επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της υποστήριξης και θεραπείας παιδιών που έχουν θυματοποιηθεί.

Το Διεθνές Συμπόσιο για την Παιδική Κακοποίηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια που παρέχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και μια σειρά από δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε επαγγελματίες στον τομέα της παιδικής κακοποίησης, ενώ αποτελεί ένα από τα μοναδικά συνέδρια που καλύπτει όλες τις μορφές παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής κακοποίησης, της σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης, της έκθεσης στη βία, της πολυ-θυματοποίησης, της εκμετάλλευσης, της παρέμβασης, της εμπορίας και της πρόληψης.

Τη φετινή χρονιά το Συμπόσιο προσέλκυσε περισσότερους από 500 συνέδρους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Εκουαδόρ, τα νησιά Κεϋμαν, τη Σάντα Λουτσία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε ως ο μοναδικός φορέας από την Ελλάδα κατόπιν της πρόσκλησης που δέχτηκε από τους διοργανωτές προκειμένου να παρουσιάσει μέσα από τη διοργάνωση εργαστηρίου (workshop) την ελληνική εμπειρία και τις δράσεις που υλοποιούνται μέσα από την εξειδικευμένη δομή του Κέντρου Ημέρας που αποτελεί μια μοναδική υπηρεσία στη χώρα στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της υποστήριξης και θεραπείας παιδιών που έχουν θυματοποιηθεί.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπήθηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας, Προέδρου της Επιτροπής Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή της Διεύθυνσης της Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Δρ. Γιώργο Νικολαΐδη, ο οποίος αφού παρουσίασε συνοπτικά το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου τη διάσταση του φαινομένου, τα βασικά του χαρακτηριστικά, αλλά και τις δυσκολίες στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στα παιδιά θύματα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δουλειά και στις μεθόδους εργασίας που εφαρμόζει το Κέντρο Ημέρας, ενώ αναλύθηκαν με τους συμμετέχοντες του Συμποσίου κλινικά παραδείγματα περιστατικών που έχει χειριστεί η δομή. Στόχος του εργαστηρίου (workshop) που οργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ήταν να αναδείξει τις δυσκολίες διαχωρισμού της ιατροδικαστικής έρευνας από το κομμάτι της θεραπείας με δεδομένες τις αδυναμίες στις διαδικασίες στην Ελλάδα.

Επίσης, παρουσιάστηκαν κλινικά περιστατικά δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις της μακροχρόνιας θεραπείας και της αποκατάστασης των παιδιών θυμάτων κακοποίησης ή/και παραμέλησης στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αντλήσουν πληροφορίες και γνώση από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα, όπως και επίσης και από το ευρύ πλέγμα δράσεων που υλοποιεί ο Οργανισμός στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου έλαβαν χώρα σειρά συναντήσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων, οργανισμών και αρχών από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι αντάλλαξαν την εμπειρία τους από το πεδίο και διερεύνησαν τη δυνατότητα ευρύτερων συνεργιών σε διεθνές επίπεδο προς όφελος των παιδιών.

Συνοπτικά για «Το Σπίτι του Παιδιού» και το Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού (CAC)

Το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» δημιουργήθηκε το 2014 από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης, παραμέλησης, ενδο-οικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού. Η δομή στελεχώνεται από διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα η οποία παρέχει ολιστική αξιολόγηση και θεραπεία. Από το 2014 περισσότερα από 650 παιδιά έχουν λάβει περισσότερες από 12.500 θεραπευτικές υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα στο «Σπίτι του Παιδιού».

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του ελληνικού Οργανισμού με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας για τα Παιδιά (NCAC) «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει θέσει από το 2014 στη διάθεση των ελληνικών αρμοδίων αρχών το Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού που στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να διασφαλίσει φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσα από τη λήψη μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης.

Η ανάπτυξη του ελληνικού Κέντρου Συνηγορίας βασίζεται στο αμερικανικό πρότυπο των Κέντρων Συνηγορίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας για τα Παιδιά Chris Newlin παρείχε το 2014 στην Αθήνα εκπαιδευτικό σεμινάριο με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών στο διεπιστημονικό μοντέλο του Κέντρου Συνηγορίας.

Διαχρονικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται στενά σε διμερές επίπεδο με το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης των Η.Π.Α. (National Centre for Missing and Exploited Children- NCMEC), τον "προπομπό" του Διεθνούς Κέντρου/ ICMEC, αμερικανικό φορέα με έδρα επίσης στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία των παιδιών.